Winnend recept WK 2011
van: E. Grootte Bromhaar
Stamppot zuurkool met spek omwikkelde kipfilet en frambozen-blauwe bessensaus
Ingrediënten:
1 kg kruimige aardappelen geschild
500 gram zuurkool
125 gram rookspek
2 dl koksroom
witte peper en zout
3 kipfilets
3 x 3 plakken ontbijtspek
1 ei
boter om te bakken
250 gram frambozen
125 gram blauwe bessen
aardappelmeel
suiker
Bereiding:
Stamppot:
De aardappelen gaar koken
De zuurkool koken
Rookspekjes bakken
Aardappelen afgieten en stampen
Zuurkool en rookspekjes door de aardappelen
Koksroom erdoor tot gewenste dikte
Op smaak maken met zout en peper
Kipfilets:
Kipfilets door het ei halen
Op smaak brengen met zout
Ontbijtspek om de kipfilets wikkelen
Dit vastzetten met prikkers
Gaar bakken in boter, de prikkers verwijderen
In dunne plakken snijden
Saus:
Frambozen en blauwe bessen pureren zodat er ook nog hele vruchten inzitten, en koken
Aanbinden met aardappelmeel tot gewenste dikte
Op smaak maken met suiker
Winnend recept WK 2008
van: Werner Drent
STAMPPOT HUTSPOT ROLLETJES.
Met compote van walnoten,drambuis,honing & saffraan.
Ingrediënten:
250 gram klapstuk
5 à 6 plakjes katenspek
750 gram winterwortel
250 gram uien
1 kg. aardappelen
1 grote winterwortel ( om uit te hollen)
Zout
Peper
Schuitje koksroom
Bereiding:
Laat het klapstuk in 1 ½ uur in krap 1 liter water bijna gaar trekken.
Voeg er de plakjes gesneden peen en uien aan toe en de in vieren gesneden aardappelen.
Doe er naar smaak wat zout bij en laat alles 3 kwartier zachtjes stoven, tot het gaar is.
Roer de aardappelen en de groenten door elkaar en voeg royaal versgemalen peper toe en een schuitje koksroom.
Meng de fijngesneden klapstuk door de hutspot.
Hol de grote winterwortel uit en blancheer deze en vul dan de uitgeholde wortel met hutspot.
Doe de katenspek dan om de uit geholde wortel tot die mooi bedekt is.
Rol de gevulde wortel strak in plastic folie
Leg de wortel 10 minuten in de oven op 120 graden. Snij daarna de wortel in gelijk matige plakjes.
Eet smakelijk!
Winnend recept WK 2007
Stampppotbrood
Oud Hollandsche boerenkool stamppot in een nieuw jasje. Met rookworst en gort jus.
van : Werner Drenth (34) - Hoogezand
BENODIGDE INGREDIENTEN:
1/2 AARDAPPEL
1/2 KG BOERENKOOL
25 ML. ROOM
60 GR. ROOMBOTER
1 ROOKWORST
1 VERSE WORST
STUK ZWOERD
GORT JUS
ZOUT
BLADERDEEG
TARWE VLOKKEN
EIERDOOIER
BEREIDINGSWIJZE
Breng de gewassen gestroopte en kleingesneden boerenkool aan de kook met water en zout. Voeg, zodra de kool geslonken is, de aardappelen erbij. Leg de verse worst en zwoerd er bovenop. Breng alles aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot alles goed gaar is (ongeveer 20 minuten). Neem de verse worst en zwoerd uit de pan. Stamp de massa goed door elkaar en roer daar de boter, room, een scheutje azijn en naar smaak de zout door heen. Smeer de broodvorm met margarine in. Bestrooi vervolgens de bakvorm met tarwe vlokken. Rol de korstdeeg uit. Snij dit in de vorm van de broodvorm. Bekleed de broodvorm met korstdeeg die je hebt uitgesneden. Vul dan de broodvorm met de helft van de stamppot boerenkool en leg in het midden de rookworst. Vul daarna de broodvorm met de rest van de stamppot, totdat de vorm helemaal gevuld is. Om de stamppot in de vorm af te sluiten rol je de bladerdeeg de deksel uit. Deze leg je vervolgens bovenop de stamppot in de vorm. Voordat je het geheel bestrooit met tarwe vlokken, smeer je eerst alles in met de eierdooier. De broodstamppot bak je in de oven op 240 C af. Het geheel is na ongeveer 15 minuten klaar.
Eet smakelijk!
**********************************************
Geuzen Hutspot
Van: Fred Reeder
Toen de geuzen de stad Leiden van de Spanjaarde hebben ontzet, deden zij dit, heel slim, om etenstijd. De Spanjaarden maakten dat ze weg kwamen en lieten hun stoofpot achter. De geuzen lieten zich dit gerecht wel smaken. Water was nog niet betrouwbaar in die dagen, de aardappel bestond nog niet in Europa en over de specerijen heb ik ernstige twijfels, maar het recept is stokoud.
BENODIGDE INGREDIËNTEN:
Voor vier personen: 500 gram rundvlees in dobbelstenen - reuzel - 1/2 liter donker bier (of tegenwoordig vlees-bouillon) - 500 gram geweekte witte bonen - 500 gram winterpeen in kleine blokjes - 500 gram uien in ringen - 500 gram pastinaken in blokjes - grove mosterd - peper - zout - laurier - foelie.
Voorbereiding:
Bak het vlees in een ruime braadpan met dikke bodem rondom goudbruin.Voeg het kruidenmengsel toe en bak en een paar minuten mee.Schenk het bier langs de binnenkant van de pan voorzichtig erbij en laat het twee uur zachtjes afgedekt stoven, houd het vochtgehalte wel in de gaten.Voeg de winterpeen, pastinaken, en de uien toe en laat het nog drie kwartier stoven. Roer naar smaak de grove mosterd erdoor.
***********************************************
Winnend recept WK 2005
De nieuwe generatie Hutspot
van : Christian de Vries (18) - Lageland
BENODIGDE INGREDIËNTEN:
1/2 kg TRUFFELAARDAPPEL
1/2 kg WORTEL
1/2 kg UI
125 ml. ROOM
60 gr. ROOMBOTER
1 VARKENSWANG
1 EETLEPEL TRUFFELPASTA
3 OF 4 PLAKJES ZWARTE TRUFFEL
1/2 LITER JUS
SNUFJE ZOUT
Voorbereiding:
Aardappelen schillen, aardappelen koken tot ze gaar zijn en dan stampen. Wortel in blokjes snijden en geblancheerd, ui in blokjes snijden en aangefruit. Bij truffelaardappel room en boter toegevoegd en mooi glad roeren, wortel en ui toevoegen en op smaak brengen met een beetje zout. Varkenswang moet 2 uur garen, vocht van de varkenswang gemengd met de truffelpasta wordt gebruikt als jus. Als garnering de truffel er doorheen roeren.
**********************************************
Zeer Oud Recept Boerenkool
Een klassieker, boerenkool. Naast winterwortels en zuurkool de meest gebruikte groente voor een stamppot. Zal de boerenkool het dit jaar winnen van de hutspot? Doe vast inspiratie op met dit recept uit 1900.
Bereiding
Men stroop ze af en laat ze in koud water een paar uur uittrekken, waarna men ze gaarkookt. Zet ze te vuur met koud water en laat ze 10 minuten koken. Giet ze af en zet ze ten tweeden male op met water en zout. Kook ze, totdat de stengels zacht aanvoelen. Giet ze af. Laat ze goed uitlekken. Men hakt ze en stooft ze met boter, met of zonder kastanjes, of wel men maakt er een hutspot van.
Men kookt de kool eerst af en hakt ze een weinig. Neem circa een gelijke hoeveelheid aardappelen. Dek deze even met water in een kookpan. Leg er de benoodigde metworst op en op deze de koollaag. Voeg er zout en gesmolten reuzel (of half ossevet, half reuzel) bij. Laat alles samen gaar koken en neem er na ± 25 minuten de worst uit. Men moet het zoo aanleggen, dat het vocht bijna ingekookt is, als de aardappelen gaar zijn. Stamp kool en aardappelen goed dooreen en dien er de worst bij voor.
Men kan de kool ook op de volgende wijze voordienen. Stoof ze apart, als in den aanvang is gezegd, met of zonder kastanjes, met boter of met vetten bouillon. Kook de worst apart en maak een puree van aardappelen, al of niet gegratineerd. Schik de boerenkool op een schotel, de puree er apart bij vooordienende.
Kastanjes
Men neemt hiervoor groote doffe Spaansche kastanjes, kruist ze en laat ze 5 minuten koken in water of 10 minuten roosteren in den oven. Ontdoe ze van schil en huid. Neem een platte kookpan, bestreken met boter. Doe er de kastanjes in. Bevochtig ze met een weinig bouillon of jus. Dek de pan en laat den bouillon of jus koken, met de kastanjes van tijd tot tijd eens schuddende. Steek er met een bindnaald in, om te beproeven of ze gaar zijn. Men gebruikt de kastanjes bij Brusselsche kooltjes of boerenkool of wel ter vulling van gevolgelte.
Uit: Nationaal kookboek, samengesteld door Nederlandsche vrouwen, bewerkt door A.G.L. Westenberg, kok te Hilversum, 3e druk, 1900, Leiden - A.W. Sijthoff.