Geplaatst op 28 oktober 2024
De 30e jubileum-editie van het woensdag 12 februari 2025! |
De winnaars van de 29ste editie van 15 februari 2024!
GREYDANUS WK Snertkoken
Greydanus, aardappelgroothandel in Heerenveen is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, enz. Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen “, aldus directeur Klaas Greydanus. De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is erg blij dat Greydanus als hoofdsponsor wordt voortgezet, daarmee is de continuïteit gewaarborgd, aldus voorzitter Henk van der Velde. |
NIEUW: We gaan werken met een thema! Voor onze 30ste editie gaan we een THEMA in WK STAMPPOTKOKEN introduceren. Als ode aan onze sponsor GREYDANUS zetten we STAMPPOT ZUURKOOL in al zijn variaties op één! Wie creëert de lekkerste stamppot zuurkool?! Hieronder vast een recept om uit te proberen! |
Het Greydanus WK Snertkoken en Stamppotkoken heeft in voorgaande jaren deelnemers gehad vanaf 9 jaar tot 80 jaar. Het is dus voor iedereen! Bezoekers zijn welkom. Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties. Ook kan men genieten van de eigen presentatie, die ook punten op gaat leveren! De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren. De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren. De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit. |
|
Volg ons op Facebook! |
Het was kwart over zes donderdagmorgen 15 februari dat de telefoon ging. “Ja hier de redactie van het WNL televisie. Wij staan al voor de deur van het ALFA college Kluiverboom en we gaan een live stream aanleggen voor het programma “Goedemorgen Nederland “ van 7.00 uur tot 10.00 uur.” Het was in de loop van de dag één van de tv zenders die het Greydanus WK Snertkoken en WK Stamppotkoken kwamen bezoeken.
Om 8.00 uur kwamen de deelnemers voor de eerste kooksessie in de prachtige keukens van het ALFA college Kluiverboom in Groningen. Na verwelkoming door de directie van het ALFA college en voorzitter van st. Oud Hollandse Gerechten Groningen Henk van der Velde kon de voorzitter van de jury Flang Cupido, Flang in de pan, van Terschelling de jury voorstellen. Het bleek al spoedig dat de jury zowel bij de eerste sessie als bij de 2de sessie in de middag een zware taak hadden.
In totaal werden 2x 14 creaties SNERT en STAMPPOT en 1 buitenkoker SNERT gekeurd. Rond 12 uur konden bezoekers de verschillende SNERT en STAMPPOT proeven. In een mum van tijd hadden verschillende snertkokers geen SNERT meer in hun pan. Ook rond 4 uur in de middag was hetzelfde toen er veel meer bezoekers en studenten van het ALFA college konden genieten van de creaties.
In afwachting van de totale uitslag die er aan zat te komen. Oud prof voetballer Henk de Haan had het recept van zijn moeder , die bij de eerste editie haar SNERT presenteerde. Maar de enthousiaste Henk de Haan voegde er nog een klein scheutje drank er in “ mondje dicht hoor.”
Henk van der Velde is blij met de blijvende animo. Snert koken is zelfs bij geschreven in de Inventarislijst Immaterieel Erfgoed Nederland. De jongste deelnemer was de 9 jarige Nora Visschers uit Olst. En de oudste Anna Vollema uit Bedum. Het was voor het NOS Jeugdjournaal aanleiding om Nora Visschers te volgen. Prachtige televisie. Daarnaast was er een TV ploeg van OOG TV , RTV Noord , Hart van Nederland en De Telegraaf aanwezig. Veel aandacht tot verwondering van de deelnemers, die hun dank van de prachte heerlijke dag na afloop bij de organisatie kwamen brengen. Zoals een deelnemer de organisatie mailde: “Via deze weg wil ik jou en alle anderen van de organisatie en jury zeer hartelijk danken voor de bijzondere dag die ik afgelopen donderdag heb mogen ervaren. Ik vond het oprecht een fantastisch mooie dag, top georganiseerd en bijzonder goede sfeer. En ook nog een prijs gewonnen, nog steeds als een kind zo blij. Niet verwacht en super trots.”
Van links naar rechts Robin van der Laan , Anna Vollema , Harry Venema , Menthe Groefsema , Gina Olthof – van Dekken. ( Wende Kruizinga ontbreekt, was te snel weg)
Hierbij de uitslag van de eerste drie:
Greydanus WK Snertkoken:
1. Harry Venema ( 54 ) uit Sappemeer lasser en als specialiteit is hij buitenkoker.
2. Menthe Groefsema ( 50 ) uit Bedum.
3. Gina Olthof- van Dekken ( 47 ) uit Groningen. Dir. Lederz
Stamppotkoken:
1. Robin van der Laan ( 27 ) uit Aduard.
2. Wende Kruizinga ( 16 ) uit Groningen.
3. Anna Vollema ( 80 ) uit Bedum.
Foto gemaakt door Wim Pot , Oud Hollandse Gerechten Groningen.
Bedum - Vanuit Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseren we de 29ste editie van het GREYDANUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken. Het evenement zal plaatsvinden in de vernieuwde keukens van het Alfa-college Kluiverboom, Kluiverboom 3 in Groningen op donderdag 15 februari 2024. De keuken is vernieuwd. Er wordt nu op inductie gekookt.
Greydanus , aardappelgroothandel in Heerenveen is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, enz. Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen “, aldus directeur Klaas Greydanus .
De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is zeer verheugd dat wij Greydanus als hoofdsponsor mogen verwelkomen, aldus voorzitter Henk van der Velde.
De 29ste editie zit helemaal VOL met deelnemers vanaf 9 jaar tot 80 jaar. In de vernieuwde keuken gaan we 2 kooksessies houden. Eén in de morgen vanaf 9.00 uur en de 2de sessie is in de middag vanaf 13.00 uur. De deelnemers gaan op inductie koken. Met hun eigen recept voor SNERT , en met eigen recept voor STAMPPOT.
Bezoekers zijn welkom om vanaf de groene tribune toe te kijken hoe de deelnemers hun gerechten bereiden. Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties. Ook kan men genieten van de eigen presentatie, die ook punten op gaat leveren!
De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren.
Tijdens de Jubileum-editie van de 25ste heeft de bijschrijving plaats gevonden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Uit de brief van het Kenniscentrum:
" Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.
SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. Het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."
Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.
GRONINGEN - Vanuit Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseren we de 29ste editie van het GREYDANUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken.
Het evenement zal plaatsvinden in de vernieuwde keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen op donderdag 15 februari 2024. De keuken is vernieuwd. Er wordt dit jaar op inductie gekookt.
Greydanus, aardappelgroothandel in Heerenveen is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, enz. Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen“, aldus directeur Klaas Greydanus.
De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is zeer verheugd dat wij Greydanus als hoofdsponsor mogen verwelkomen, aldus voorzitter Henk van der Velde.
De 29ste editie zit helemaal VOL met deelnemers vanaf 9 jaar tot 80 jaar. In de vernieuwde keuken gaan we 2 kooksessies houden. Eén in de morgen vanaf 9.00 uur en de 2de sessie is in de middag vanaf 13.00 uur. De deelnemers gaan op inductie koken. Met hun eigen recept voor SNERT en met eigen recept voor STAMPPOT.
Bezoekers zijn welkom om vanaf 9.00 uur op de groene tribune toe te kijken hoe de deelnemers hun gerechten bereiden.
Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties. Ook kan men genieten van de eigen presentatie, die ook punten op gaat leveren!
De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren.
Bedum – Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen heeft vanaf 1 december 2023 een nieuwe hoofdsponsor. Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen.
Greydanus is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, peulvruchten en vruchtensappen Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen “, aldus directeur Klaas Greydanus.
Naast Greydanus treed ook Peulnatuur uit Heerenveen toe als sponsor van het WK.
De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is zeer verheugd dat wij Greydanus als hoofdsponsor en Peulnatuur als sponsor mogen verwelkomen, aldus Henk van der Velde.
Greydanus uit Heerenveen presenteert tijdens het 29e WK ook de nieuwe wedstrijdkleding die door de hoofdsponsor wordt verzorgd.
In opdracht van Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseren we voor de 29ste editie van GREYDANUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken. Het evenement zal plaatsvinden in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen, op DONDERDAG 15 februari 2024.
Voor de 29ste editie hebben zich reeds enkele deelnemers ingeschreven. Met hun eigen recept voor SNERT , en met eigen recept STAMPPOT. En als extra is er opnieuw een buitencategorie koken. En wel heel bijzonder is dat er opnieuw deelnemers vanuit DEFENSIE mee gaan doen met 3 koks van de drie onderdelen, Landmacht, Luchtmacht, Marine . Ze verheugen zich erop om opnieuw mee te doen aan het WK Snertkoken en WK Stamppotkoken met de volgende uitspraak:
Vroeger zeiden ze al: een leger marcheert op zijn maag. En dat is in de huidige tijd nog steeds zo. Dus we proberen het eten zo voedzaam mogelijk te maken afhankelijk waar we ingezet worden!
Daarnaast is eten ook goed voor het moraal en is het dus belangrijk om goede koks te hebben, waar ook ter wereld, op zee of land!
De organisatie verheugd zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren.
Er kunnen zich nog deelnemers aanmelden via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.
Tijdens de Jubileum-editie van de 25ste heeft de bijschrijving plaats gevonden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Uit de brief van het Kenniscentrum:
" Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.
Met ingang van 1 januari 2022 is , na controle , de bijschrijving voor 3 jaar verlengd.
SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. Het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."