De Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseert voor de 30ste keer het GREYDANUS WK Snert- en het WK Stamppotkoken. Het evenement zal plaatsvinden in de keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen op woensdag 12 februari 2025.
De Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is zeer verheugd dat wij Greydanus uit Heerenveen als hoofdsponsor opnieuw mogen verwelkomen, aldus voorzitter Henk van der Velde.
Greydanus, aardappelgroothandel in Heerenveen is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, enz. Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen “, aldus directeur Klaas Greydanus .
De 30ste editie zit helemaal VOL met deelnemers vanaf 10 jaar tot 80 jaar.
In de keuken gaan we 2 kooksessies houden. Eén in de morgen vanaf 9.00 uur en de 2de sessie is in de middag vanaf 13.00 uur.
De deelnemers gaan met hun eigen recept voor SNERT en met eigen recept voor STAMPPOT ter plekke bereiden. Alleen bouillon mag thuis worden getrokken. En de volle erwten de nacht ervoor wellen. Voor de rest laat je aan de jury zien hoe je te werk gaat!
Bezoekers zijn welkom om vanaf de groene tribune toe te kijken hoe de deelnemers hun gerechten bereiden. Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties.
Deelnemers presenteren op een bijzonder wijze hun gerecht. Deze presentatie wordt afzonderlijk beoordeeld!
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.
De jury bestaat dit jaar uit de volgende personen:
Flang Cupido, voorzitter van de jury. Komt van Terschelling. 3x Wereldkampioen Snertkoken.
Oprichter van kookstudio Flang in de pan, wildplukker, medeoprichter van de zilte groentetuin, voorzitter van de Willem club Terschelling en eigenaar van B&B De Postoari. "De mooiste plek op het eiland is de Waddendijk bij Lies".
Johan Klein Gebbink uit Doorwerth, voorheen keukenmanager bij een groot hotelbedrijf, die trainingskampen verzorgden voor diverse nationale en internationale voetbalclubs. Jarenlang chefkok van het Nederlands Voetbal Elftal geweest, zoals in 2014 bij het WK Voetbal in Brazilië. Met pensioen, doet de leuke dingen in het leven.
Siegfried Niemeyer uit Osnabruck Duitsland. In 2010 en 2011 (werd hij 3de) heeft Siegfried meegedaan als deelnemer. Gepensioneerde leraar.
John Spruit uit Vriezenveen. Oud Wereldkampioen Stamppotkoken 2018, is Executive Chef Eurest Services en Interim Chef Meat John.
Dick Noteboom uit Heerenveen, algemeen manager Greydanus.
Programma GREYDANUS WK SNERTKOKEN
en
WK STAMPPOTKOKEN
woensdag 12 februari 2025
08.15 INSCHRIJVING EN ONTVANGST DEELNEMERS GROEP 1
08.45 Welkom namens de organisatie.
Welkom ALFA College
Opening en uitleg van het WK voorzitter Jury: Flang Cupido
09.00 AANVANG WEDSTRIJD GROEP 1
12.00 DEELNEMERS GROEP 1 ZIJN KLAAR
12.00 - 12.30 uur Proeven en uitdelen in Restaurant.
ALLES SCHOON VOOR GROEP 2
12.15 INSCHRIJVEN en ONTVANGST DEELNEMERS GROEP 2
12.45 OPENING GROEP 2
Uitleg VOORZITTER VAN DE JURY Flang Cupido
13.00 AANVANG WEDSTRIJD GROEP 2
16.00 DEELNEMERS GROEP 2 ZIJN KLAAR
16.00 - 16.30 uur Proeven en uitdelen in Restaurant.
16.30 SCHOONMAKEN KEUKENS KLAAR
16.15 FOTO moment van ALLE deelnemers in GREYDANUS kleding
16.00 - 16.20 uur Keuring van ingeleverde STAMPPOT ZUURKOOL.
16.45 JURY HEEFT DE UITSLAG GEREED.
16.55 PRIJSUITREIKING door de voorzitter van de jury Flang Cupido samen met de organisatie
17.00 Uitslag en Prijsuitreiking van ingeleverde STAMPPOT ZUURKOOL
17.00 - 17.30 AFSLUITING VAN DE 30STE EDITIE.
31ste editie op woensdag 18 februari 2026
Deze 30ste editie willen we extra glans geven door, apart van het WK snert- en stamppotkoken, iedereen de kans te geven (thuis) mee te doen aan een wedstrijd Zuurkoolstamppot maken.
Dus :
Wie maakt de lekkerste en
smakelijkste stamppot zuurkool!
Spelregels:
Voor meer informatie:
Henk van der Velde 06 25002120
Stichting Oud Hollandse Gerechten
Grotestraat 13 K , 9781 HA Bedum
WhatsApp 0625002120
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Geplaatst op 28 oktober 2024 WE ZITTEN HELEMAAL VOL !
De 30e jubileum-editie van het woensdag 12 februari 2025! |
De winnaars van de 29ste editie van 15 februari 2024!
GREYDANUS WK Snertkoken
Greydanus, aardappelgroothandel in Heerenveen is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, enz. Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen “, aldus directeur Klaas Greydanus. De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is erg blij dat Greydanus als hoofdsponsor wordt voortgezet, daarmee is de continuïteit gewaarborgd, aldus voorzitter Henk van der Velde. |
NIEUW: We gaan werken met een thema! Voor onze 30ste editie gaan we een THEMA in WK STAMPPOTKOKEN introduceren. Als ode aan onze sponsor GREYDANUS zetten we STAMPPOT ZUURKOOL in al zijn variaties op één! Wie creëert de lekkerste stamppot zuurkool?! Hieronder vast een recept om uit te proberen! |
Het Greydanus WK Snertkoken en Stamppotkoken heeft in voorgaande jaren deelnemers gehad vanaf 9 jaar tot 80 jaar. Het is dus voor iedereen! Bezoekers zijn welkom. Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties. Ook kan men genieten van de eigen presentatie, die ook punten op gaat leveren! De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren. De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren. De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit. |
|
Volg ons op Facebook! |
Het was kwart over zes donderdagmorgen 15 februari dat de telefoon ging. “Ja hier de redactie van het WNL televisie. Wij staan al voor de deur van het ALFA college Kluiverboom en we gaan een live stream aanleggen voor het programma “Goedemorgen Nederland “ van 7.00 uur tot 10.00 uur.” Het was in de loop van de dag één van de tv zenders die het Greydanus WK Snertkoken en WK Stamppotkoken kwamen bezoeken.
Om 8.00 uur kwamen de deelnemers voor de eerste kooksessie in de prachtige keukens van het ALFA college Kluiverboom in Groningen. Na verwelkoming door de directie van het ALFA college en voorzitter van st. Oud Hollandse Gerechten Groningen Henk van der Velde kon de voorzitter van de jury Flang Cupido, Flang in de pan, van Terschelling de jury voorstellen. Het bleek al spoedig dat de jury zowel bij de eerste sessie als bij de 2de sessie in de middag een zware taak hadden.
In totaal werden 2x 14 creaties SNERT en STAMPPOT en 1 buitenkoker SNERT gekeurd. Rond 12 uur konden bezoekers de verschillende SNERT en STAMPPOT proeven. In een mum van tijd hadden verschillende snertkokers geen SNERT meer in hun pan. Ook rond 4 uur in de middag was hetzelfde toen er veel meer bezoekers en studenten van het ALFA college konden genieten van de creaties.
In afwachting van de totale uitslag die er aan zat te komen. Oud prof voetballer Henk de Haan had het recept van zijn moeder , die bij de eerste editie haar SNERT presenteerde. Maar de enthousiaste Henk de Haan voegde er nog een klein scheutje drank er in “ mondje dicht hoor.”
Henk van der Velde is blij met de blijvende animo. Snert koken is zelfs bij geschreven in de Inventarislijst Immaterieel Erfgoed Nederland. De jongste deelnemer was de 9 jarige Nora Visschers uit Olst. En de oudste Anna Vollema uit Bedum. Het was voor het NOS Jeugdjournaal aanleiding om Nora Visschers te volgen. Prachtige televisie. Daarnaast was er een TV ploeg van OOG TV , RTV Noord , Hart van Nederland en De Telegraaf aanwezig. Veel aandacht tot verwondering van de deelnemers, die hun dank van de prachte heerlijke dag na afloop bij de organisatie kwamen brengen. Zoals een deelnemer de organisatie mailde: “Via deze weg wil ik jou en alle anderen van de organisatie en jury zeer hartelijk danken voor de bijzondere dag die ik afgelopen donderdag heb mogen ervaren. Ik vond het oprecht een fantastisch mooie dag, top georganiseerd en bijzonder goede sfeer. En ook nog een prijs gewonnen, nog steeds als een kind zo blij. Niet verwacht en super trots.”
Van links naar rechts Robin van der Laan , Anna Vollema , Harry Venema , Menthe Groefsema , Gina Olthof – van Dekken. ( Wende Kruizinga ontbreekt, was te snel weg)
Hierbij de uitslag van de eerste drie:
Greydanus WK Snertkoken:
1. Harry Venema ( 54 ) uit Sappemeer lasser en als specialiteit is hij buitenkoker.
2. Menthe Groefsema ( 50 ) uit Bedum.
3. Gina Olthof- van Dekken ( 47 ) uit Groningen. Dir. Lederz
Stamppotkoken:
1. Robin van der Laan ( 27 ) uit Aduard.
2. Wende Kruizinga ( 16 ) uit Groningen.
3. Anna Vollema ( 80 ) uit Bedum.
Foto gemaakt door Wim Pot , Oud Hollandse Gerechten Groningen.
GRONINGEN - Vanuit Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseren we de 29ste editie van het GREYDANUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken.
Het evenement zal plaatsvinden in de vernieuwde keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen op donderdag 15 februari 2024. De keuken is vernieuwd. Er wordt dit jaar op inductie gekookt.
Greydanus, aardappelgroothandel in Heerenveen is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, enz. Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen“, aldus directeur Klaas Greydanus.
De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is zeer verheugd dat wij Greydanus als hoofdsponsor mogen verwelkomen, aldus voorzitter Henk van der Velde.
De 29ste editie zit helemaal VOL met deelnemers vanaf 9 jaar tot 80 jaar. In de vernieuwde keuken gaan we 2 kooksessies houden. Eén in de morgen vanaf 9.00 uur en de 2de sessie is in de middag vanaf 13.00 uur. De deelnemers gaan op inductie koken. Met hun eigen recept voor SNERT en met eigen recept voor STAMPPOT.
Bezoekers zijn welkom om vanaf 9.00 uur op de groene tribune toe te kijken hoe de deelnemers hun gerechten bereiden.
Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties. Ook kan men genieten van de eigen presentatie, die ook punten op gaat leveren!
De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren.