Bedum - Vanuit Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseren we de 29ste editie van het GREYDANUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken. Het evenement zal plaatsvinden in de vernieuwde keukens van het Alfa-college Kluiverboom, Kluiverboom 3 in Groningen op donderdag 15 februari 2024. De keuken is vernieuwd. Er wordt nu op inductie gekookt.
Greydanus , aardappelgroothandel in Heerenveen is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, enz. Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen “, aldus directeur Klaas Greydanus .
De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is zeer verheugd dat wij Greydanus als hoofdsponsor mogen verwelkomen, aldus voorzitter Henk van der Velde.
De 29ste editie zit helemaal VOL met deelnemers vanaf 9 jaar tot 80 jaar. In de vernieuwde keuken gaan we 2 kooksessies houden. Eén in de morgen vanaf 9.00 uur en de 2de sessie is in de middag vanaf 13.00 uur. De deelnemers gaan op inductie koken. Met hun eigen recept voor SNERT , en met eigen recept voor STAMPPOT.
Bezoekers zijn welkom om vanaf de groene tribune toe te kijken hoe de deelnemers hun gerechten bereiden. Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties. Ook kan men genieten van de eigen presentatie, die ook punten op gaat leveren!
De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren.
Tijdens de Jubileum-editie van de 25ste heeft de bijschrijving plaats gevonden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Uit de brief van het Kenniscentrum:
" Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.
SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. Het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."
Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.
Bedum – Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen heeft vanaf 1 december 2023 een nieuwe hoofdsponsor. Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen.
Greydanus is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, peulvruchten en vruchtensappen Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen “, aldus directeur Klaas Greydanus.
Naast Greydanus treed ook Peulnatuur uit Heerenveen toe als sponsor van het WK.
De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is zeer verheugd dat wij Greydanus als hoofdsponsor en Peulnatuur als sponsor mogen verwelkomen, aldus Henk van der Velde.
Greydanus uit Heerenveen presenteert tijdens het 29e WK ook de nieuwe wedstrijdkleding die door de hoofdsponsor wordt verzorgd.
In opdracht van Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseren we voor de 29ste editie van GREYDANUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken. Het evenement zal plaatsvinden in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen, op DONDERDAG 15 februari 2024.
Voor de 29ste editie hebben zich reeds enkele deelnemers ingeschreven. Met hun eigen recept voor SNERT , en met eigen recept STAMPPOT. En als extra is er opnieuw een buitencategorie koken. En wel heel bijzonder is dat er opnieuw deelnemers vanuit DEFENSIE mee gaan doen met 3 koks van de drie onderdelen, Landmacht, Luchtmacht, Marine . Ze verheugen zich erop om opnieuw mee te doen aan het WK Snertkoken en WK Stamppotkoken met de volgende uitspraak:
Vroeger zeiden ze al: een leger marcheert op zijn maag. En dat is in de huidige tijd nog steeds zo. Dus we proberen het eten zo voedzaam mogelijk te maken afhankelijk waar we ingezet worden!
Daarnaast is eten ook goed voor het moraal en is het dus belangrijk om goede koks te hebben, waar ook ter wereld, op zee of land!
De organisatie verheugd zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren.
Er kunnen zich nog deelnemers aanmelden via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.
Tijdens de Jubileum-editie van de 25ste heeft de bijschrijving plaats gevonden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Uit de brief van het Kenniscentrum:
" Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.
Met ingang van 1 januari 2022 is , na controle , de bijschrijving voor 3 jaar verlengd.
SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. Het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."
Geplaatst op 30 november 2023
De 29e editie van het GREYDANUS WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN zal plaats vinden op Donderdag 15 februari 2024! In de vernieuwde keukens van het Alfa College Kluiverboom. Wijziging op verzoek en in overleg met het ALFA college. Aanmelden kan via onderstaande link! Aanmelden |
GREYDANUS WK Snertkoken
De studenten gaan bezig met het uitwerken van het draaiboek! Daarvoor ontvangen ze punten. We hebben de studenten reeds enkele keren ontmoet en gezien hoe gemotiveerd ze bezig zijn. Eén van de studenten zal opnieuw toetreden tot de jury! We gaan deze 29ste editie houden in hun keuken met de kookunits. Hartelijk dank, ALFA college KLUIVERBOOM ! We hopen op prachtig weer, zodat we naast koken in de keuken ook buiten de deelnemers ontmoeten - proeven en de kraampjes bezoeken! |
Informatie voor de deelnemers
BELANGRIJK KLEDING-VOORSCHRIFT: |
DE JURY Opnieuw is de organisatie er in geslaagd om een deskundige jury samen te stellen. De juryleden gaan op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne – tijd – bereiding – presentatie en originaliteit. |
Volg ons op Facebook! |
LET OP : Op verzoek van ALFA college zal het WK Snertkoken en WK Stamppotkoken een dag eerder plaatst vinden . Op DONDERDAG 15 FEBRUARI 2024!
De R is weer in de maand, en de gure dagen komen er aan !
Dat betekend SNERT en STAMPPOT dagen.
WIE MAAKT DE LEKKERSTE SNERT EN STAMPPOT ?
Je kunt je weer inschrijven!
Ga naar:
https://www.oudhollandschegerechten.nl/aanmelden
Voor info : mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of whatsapp: 0625002120.
WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN in Groningen.
Het geheim van de snert.
Het BAUHAUS WK Snert- en het WK Stamppotkoken 2023 was met 26 deelnemers een bijzonder gezellige inspirerende dag. Helaas waren enkele deelnemers door griep geveld en moesten afzeggen.
Vrijdag 17 februari werd de prachtige keuken van het ALFA College Kluiverboom volledig in beslag genomen door de deelnemers. Met veel passie gingen de deelnemers met hun eigen recept aan de slag om snert of stamppot te koken. Veelal naar een oud recept of zoals een deelnemer ons toevertrouwde “snert recept van mijn oma”. De jury had dan ook een moeilijke taak om te jureren en de punten te verdelen! "De lat ligt behoorlijk hoog", aldus de voorzitter van de jury Flang Cupido van Terschelling.
de winnaars op de foto, Michel Rekers links en Robin van der Laan rechts
(foto Oud Hollandse Gerechten).
De uitslag van het WK Snertkoken 2023 was bijzonder. Deelnemer Michel Rekers uit Alkmaar was voor de laatste keer als deelnemer aan het koken. Hij had al drie keer de zilveren snertslaif gewonnen. De jury was opnieuw onder de indruk van de geweldige pan SNERT. Het oordeel van de jury was dat Michel Rekers uit Alkmaar opnieuw wereldkampioen Snertkoken is geworden met 188,5 punten. 2de is geworden Robert Raasveldt uit Hippolytushoef met 184,5 punten en 3de Jos Veltmaat uit Nijverdal met 181 punten
Ook de uitslag van het WK Stamppotkoken 2023 was bijzonder. Vorig jaar was de winnaar Robin van der Laan, uit Aduard, de jongste deelnemer. Zou hij zich opnieuw kunnen meten met de anderen. Het oordeel van de jury was dat Robin van der Laan (23) zich opnieuw wereldkampioen Stamppotkoken 2023 mag noemen met 204,5 punten. Zijn bijzondere stamppotcreatie komt binnen kort in de Nieuwsbrief van st. Oud Hollandse Gerechten Groningen. 2de is geworden Michel Rekers uit Alkmaar met 184,5 punten. 3de is geworden Marinier Tonnie Wellinga uit Zwolle met 168 punten.
“De 28ste editie was een geweldige dag vol geurende fijne heerlijkheden”, aldus Auke van der Velde van de organisatie St. Oud Hollandse Gerechten Groningen. De 29ste editie zal worden gehouden op vrijdag 16 februari 2024.