De eerste aanmeldingen komen reeds binnen voor de 26ste editie van het
BAUHAUS WK SNERTKOKEN en het WK STAMPPOTKOKEN.
In overleg met het ALFA college , Kluiverboom in Groningen is de datum vastgesteld op
VRIJDAG 14 FEBRUARI 2020 ! Wilt u meedoen ?
Ga dan naar het aanmeldingsformulier ! En stuur het op!
Lees ook onze laatste berichten op Facebook
Een speciale jubileum editie dit keer, want onderdeel van het programma van het WK is het bijschrijven van het Snertkoken als traditie in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Een gebeurtenis die de Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan.
Dit is ook een goede reden om een 25 jaar Snertkoken door de jaren heen in beeld te brengen in een mooi boek! Een terugblik, maar ook heel veel recepten! We blikken natuurlijk terug op de 24 voorgaande edities, maar delen ook vooral heel veel recepten. Recepten van de winnaars van de vakjury, de publieksjury of gewoon bijzondere en altijd lekkere recepten die net buiten de prijzen vielen maar waarmee de heerlijkste snert gekookt kan worden.
Snert of erwtensoep, een oeroude, maar levende traditie Snert of erwtensoep wordt geassocieerd met winterse taferelen, schaatsen en vooral warmte en gezelligheid binnenshuis. De recepten worden van generatie op generatie overgedragen en tegenwoordig ook naar de smaak van de tijd aangepast. Toch blijft de basis van het recept altijd overeind.
Het SNERTBOEK heeft 80 pagina's in formaat 190 x 180 met 25 snertrecepten en veel foto's!
Het SNERTBOEK kost 15,00 euro is te bestellen bij de boekhandel of rechtstreek bij ons. Dat kan op de volgende wijze: U maakt voor 1 exemplaar 15,00 euro plus 3,95 porto ( 15,00 + 3,95 = 18,95 ) , of 2 exemplaren 30,00 euro plus 3,95 ( 30,00 + 3,95 = 33,95 ) porto over naar bankrekening nummer NL50 SNS B 07 0555 0001 ten name van st. Oud Hollandse Gerechten - Bedum. Met vermelding van naam en duidelijk adres. Wij sturen het mooie boek binnen enkele dagen aan u op!
Programma BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN 2019. VRIJDAG 15 FEBRUARI 2019.
08.15 INSCHRIJVING EN ONTVANGST DEELNEMERS GROEP 1
08.45 Welkom door Auke van der Velde, namens de organisatie.
Welkom dhr.Wim Moes,voorz. College van Bestuur ALFA College
Opening en uitleg van het WK voorzitter Jury: Janet Wesseldijk
09.00 AANVANG WEDSTRIJD GROEP 1
12.00 DEELNEMERS GROEP 1 ZIJN KLAAR
12.00 - 12.30 uur Proeven en uitdelen in Restaurant.
12.10 Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland : 1ste ondertekenaar Henk van der Velde , voorzitter st.OHG 2de ondertekenaar Drs.M.J. (Max) van den Berg, oud-commissaris van de Koning Groningen. 3de ondertekenaar Leo Adriaanse,directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.
12.30 Aanbieding SNERTBOEK .
ALLES SCHOON VOOR GROEP 2
12.15 INSCHRIJVEN en ONTVANGST DEELNEMERS GROEP 2.
12.45 OPENING GROEP 2
Uitleg VOORZITTER VAN DE JURY
13.00 AANVANG WEDSTRIJD GROEP 2
16.00 DEELNEMERS GROEP 2 ZIJN KLAAR
16.00 - 16.30 uur Proeven en uitdelen in Restaurant.
16.30 SCHOONMAKEN KEUKENS KLAAR
16.15 FOTO moment van ALLE deelnemers in BAUHAUS kleding
16.00 - 17.00 uur Muzikale intermezzo door Gert Sennema
16.45 JURY HEEFT DE UITSLAG GEREED.
16.55 PRIJSUITREIKING door de voorzitter van de jury Janet Wesseldijk
17.00 - 17.30 AFSLUITING VAN DE 25STE EDITIE.
26 STE editie op vrijdag 21 februari 2020. .
PERSBERICHT Groningen, 28 januari 2019.
25 ste editie WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN in Groningen. Tijdens deze Jubileum-editie wordt tevens de bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland een feit , in aanwezigheid van Max van den Berg , oud-commissaris van de Koning .
Bedum -In opdracht van Stichting Oud Hollandse Gerechten organiseert Snert- en Stamppotevenementen de 25ste editie van het BAUHAUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken. Het evenement zal plaatsvinden in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen, op vrijdag 15 februari 2019.
Tijdens deze Jubileum-editie zal de bijschrijving plaatsvinden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Na jaren van gedegen voorbereiding onder leiding van projectleider Carin van de Wal zal de officiële bijschrijving worden ondertekend.
Uit de brief van het Kenniscentrum: " Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven. SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten." Zowel voor de organisatie, als voor het Alfa college Kluiverboom is dit een gezamenlijke waardering voor de Oudhollandse traditie van Snertkoken.
De bijschrijving zal plaats vinden na de eerste sessie van het koken , die rond 12.00 uur is beëindigd. Om 12.10 uur onder leiding van de heer Leo Adriaanse , directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland samen met Max van den Berg , oud Commissaris van de Koning van Groningen en Henk van der Velde , voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen de inschrijving zal worden ondertekend. Wij nodigen u hierbij uit om deze ondertekening bij te wonen!
"Wij zien uit naar de Jubileum 25 ste editie van het WK", aldus Henk van der Velde, voorzitter van Stichting Oud Hollandse Gerechten. De deelnemers zullen gaan strijden om de zwaar verzilverde snertslaif en de zwaar verzilverde opscheplepel.
Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit. Deelnemers kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Voor meer informatie: Henk van der Velde 06 22605931 Stichting Oud Hollandse Gerechten Grotestraat 13 K , 9781 HA Bedum 0622605931 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.facebook.com/WkSnertkokenEnWkStamppotkoken , en op twitter
Op vrijdag 15 februari 2019 wordt voor de 25e keer het WK Snert & Stamppotkoken gehouden in het Alfa College Kluiverboom in Groningen.
Een speciale jubileum editie dit keer, want onderdeel van het programma van het WK is het bijschrijven van het Snertkoken als traditie in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Een gebeurtenis die de Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan.
Dit is ook een goede reden om een 25 jaar Snertkoken door de jaren heen in beeld te brengen in een mooi boek!
Een terugblik, maar ook heel veel recepten!
We blikken natuurlijk terug op de 24 voorgaande edities, maar delen ook vooral heel veel recepten. Recepten van de winnaars van de vakjury, de publieksjury of gewoon bijzondere en altijd lekkere recepten die net buiten de prijzen vielen maar waarmee de heerlijkste snert gekookt kan worden.
Snert of erwtensoep, een oeroude, maar levende traditie
Snert of erwtensoep wordt geassocieerd met winterse taferelen, schaatsen en vooral warmte en gezelligheid binnenshuis. De recepten worden van generatie op generatie overgedragen en tegenwoordig ook naar de smaak van de tijd aangepast. Toch blijft de basis van het recept altijd overeind.
Het WK Snertkoken, een jaarlijks terugkerend initiatief van de Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen, draagt er aan bij dat de erwtensoep een beleving wordt waar ook moderne elementen aan kunnen worden toegevoegd. Het gaat hier om een levende traditie.
Op dit moment in de tijd is er weer meer aandacht voor eerlijk en puur eten met ingrediënten uit de eigen omgeving, slowfood tegenover fastfood.
Dit zorgt ervoor dat er ook voor deze traditie meer aandacht is. De bijschrijving op de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is een belangrijke stimulans in het overdragen van deze traditie op de jongere generaties en de nieuwe Nederlanders.
Klik hier voor het bestelformulier
PERSBERICHT Groningen, 17 december 2018.
25 ste editie WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN in Groningen.
Tijdens deze Jubileum-editie wordt tevens de bijschrijving van dit evenement in het Register Immaterieel Erfgoed Nederland een feit.
Bedum - In opdracht van Stichting Oud Hollandse Gerechten organiseert Snert- en Stamppotevenementen de 25ste editie van het BAUHAUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken.
Het evenement zal voor de 25ste keer plaatsvinden in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen, op vrijdag 15 februari 2019.
Het Alfa-college Kluiverboom raakt langzamerhand in de snert en stamppot sfeer. Men is samen met enkele klassen druk met de voorbereidingen bezig. De studenten worden ingezet voor het opstellen van een draaiboek en de begeleiding van de deelnemers, maar ook om de te verwachten bezoekers goed te ontvangen.
Tijdens deze Jubileum-editie zal de bijschrijving plaatsvinden in het register van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Na jaren van gedegen voorbereiding onder leiding van projectleider Carin van de Wal zal de officiële bevestiging worden ondertekend.
Zowel voor de organisatie, als voor het Alfa college Kluiverboom is dit een gezamenlijke waardering voor de Oudhollandse traditie van Snertkoken.
Een bijzonder moment zal er ook zijn voor de presentatie van het Jubileum SNERT boek. Projectleider Carin van de Wal heeft in de afgelopen periode dozen vol historie en recepten doorgeworsteld en daaruit is een prachtig document met veel foto’s, recepten en andere herinneringen ontstaan. Het SNERT boek zal in samenwerking met Noordproof in Bedum worden uitgegeven.
"Wij zien uit naar de Jubileum 25 ste editie, waarbij nog meer verrassingen op het programma staan", aldus Henk van der Velde, voorzitter van Stichting Oud Hollandse Gerechten.
De belangstelling voor deelname aan de 25 ste editie van het BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK HOLLANDSE STAMPPOT is wederom groot .
Exclusief voor deze Jubileumeditie is een nieuwe categorie BUITENKOKEN toegevoegd . Op het voorplein van het Alfa college zullen koks zich buiten uitleven in Oorspronkelijk koken.
"Oorspronkelijk Koken is het koken zoals het in het verleden gebeurde, op houtvuur. Deze vorm van koken zorgde voor prachtige gerechten die we ook vandaag de dag nog kennen. Oorspronkelijk koken is ook ambachtelijk koken. Vers en zoveel mogelijk in het seizoen", aldus de uitleg op website www.devuurmeester.nl van Christian Boomker.
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.
Deelnemers kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Voor meer informatie:
Henk van der Velde 06 22605931
Stichting Oud Hollandse Gerechten
Grotestraat 13 K , 9781 HA Bedum 0622605931
www.facebook.com/WkSnertkokenEnWkStamppotkoken , en op twitter
25 ste
Bauhaus WK Snertkoken & WK Stamppotkoken
GRONINGEN - Het BAUHAUS WK Snertkoken en WK Stamppotkoken zal op vrijdag 15 februari 2019 plaats vinden in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen.
Inschrijven ? Ga naar aanmelden en vul het formulier in.
BAUHAUS - Groningen - Hengelo - Venlo.
Het evenement zal worden benoemd als BAUHAUS WK Snertkoken en WK Stamppotkoken. BAUHAUS, specialist voor huis, tuin en werkplaats, heeft zich als hoofdsponsor voor de komende jaren verbonden aan het evenement. BAUHAUS heeft vestigingen in Groningen , Hengelo en Venlo. In 2019 worden de volgende vestigingen vestiging in Nederland geopend! Op zaterdag 9 februari 2019 kunnen bezoekers van BAUHAUS in de vestigingen Groningen, Hengelo en Venlo genieten van een heerlijke kop snert.
En de week na 15 februari zal de winnende snert zo snel mogelijk geserveerd worden in BAUHAUS restaurants.