SNERT Gedicht voor het WK Snert en WK Stamppotkoken 2012


GRONINGEN – Sim Noordhof uit Hoogezand heeft voor de derde keer een prachtig SNERT gedicht gecomponeerd. Als vaste bezoeker van het evenement in Noorderpoort Euroborg Groningen verraste hij de organisatie met een ludiek SNERT gedicht.

Het SNERT gedicht 2012 is gelardeerd met een  leuke toespeling op een populaire grunneger!


Hierbij:


SNERTGEDICHT 2012
SIM NOORDHOF

NU HENK BLEEKER  ZIJN GROENE BLAADJE HEEFT  GEPLUKT
IN EEN TIJD VAN EEN NEERWAARTSE SPIRAAL
IS HET DE ORGANISATIE WEDEROM GELUKT
OM DE SNERTKOKERS TE WINNEN VOOR DE BOKAAL

BEZUINIGEN , DE BUIKRIEM SNOEREN
KORTING OP KUNST EN OP CULTUUR
TOCH BLIJFT MEN IN DE SNERTPAN ROEREN
ER WORDT GEVOCHTEN OM BOKAAL EN OM SCULPTUUR
 
ACHTER DE DIJK  VAN HET GRONINGER WAD
LIEP IK ALLEEN EN STIL TE DROMEN
IK DACHT AAN DE “GROENE “STRIJD IN ONZE STAD
OF HET OOK DIT JAAR WEL WEER ZOU KOMEN

EB EN VLOED PASSEERDEN ALS ALTIJD
IN MIJN GEDACHTEN LIEP IK DOOR DE EUROBORG
IK ROOK DE SNERT EN OOK DE STRIJD
IK DACHT AAN DE  RECEPTEN UITGEKIEND MET ZORG

HENK BLEEKER ZAL ER WEL NIET ZIJN
TOCH ZOU HIJ DIT EVENEMENT  EENS MOETEN BEZOEKEN
ALS STAATSECRETARIS  MET EEN GROEN BLAADJE AAN DE LIJN
ZOU HIJ EINDELIJK DE SNERTLIEFHEBBERS ALS KIEZERS KUNNEN BOEKEN

POLITIEK EN SNERT KUNNEN ZEER GOED SAMEN GAAN
HOE ALLES WORDT VOORBEREID IS NIET TER ZAKE DOENDE
ZOWEL AAN SNERT ALS AAN DE POLITIEK ZITTEN ER ALTIJD  LUCHTJES AAN
EN OP BEIDE VLAKKEN VECHT MEN VOOR EEN RUIM VOLDOENDE
 
IK DENK DAT MEN IN DE HAAG NIETS ANDERS DOET DAN SNERT VERKOPEN
DE KLEUREN ZIJN VAAK  GELIJK EN GROEN , ALLES VOOR ZESSEN KLAAR
GEDOOG SNERT NOEMT MEN DAT,  DWEILEN MET DE SNERTKNOP OPEN
HET SNERT CONSUMEREN WORDT STRAKS OOK ONGETWIJFELD NOG BELASTBAAR  
 
TOCH ZAL HET  OOK DEZE KEER  WEER GLORIEUS GEBEUREN
HET WK SNERTKOKEN EEN NIET MEER WEG TE DENKEN ACTIVITEIT
HET FEEST VAN RUIKEN, PROEVEN, SMULLEN EN VAN GEUREN
WILLEN WE VOOR GEEN “groene goud “MEER KWIJT.

Dirigent Sim Noordhof heeft een lange staat van dienst en geniet in de muziekwereld grote naamsbekendheid. Op dit moment dirigeert hij naast de “Rôner Singers” nog twee andere koren: maritiem koor “Voorwaarts Voorwaarts” en dameskoor “Vive La Sjans”, beide uit Hoogezand-Sappemeer. Behalve als koordirigent is Sim Noordhof ook actief als tekstschrijver voor diverse regionale artiesten. De tekst van het bekende lied “De Roos” vertolkt door Wia Buze is bijvoorbeeld van zijn hand en ook het veel gezongen “Aan de Lange Leegte", geschreven voor de BVO Veendam. Nu dus ook als SNERT dichter.


Het jaarlijkse WK SNERTKOKEN  en het WK STAMPPOTKOKEN wordt in 2012 georganiseerd door het evenementenbureau SNERT en STAMPPOT EVENEMENTEN in Winsum.
De belangstelling voor de 18de editie van het WK SNERTKOKEN  en het 11de  WK HOLLANDSCHE STAMPPOT op vrijdag 17 februari 2012 in Groningen om deel te nemen, is groot.
“We zitten gebonden aan het aantal kookunits in de prachtige keuken van Noorderpoort Euroborg Groningen. In twee verschillende sessies, één in de morgen en één in de middag, kunnen er 35 deelnemers hun eigen geheim recept gereed maken.”, aldus Henk van der Velde, medeorganisator.

Immaterieel Erfgoed 2012.
2012 is uitgeroepen als het Jaar van het Immaterieel Erfgoed. In samenwerking met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur is onze organisatie met het Kampioenschap Snertkoken uitgenodigd om hieraan mee te doen. Onder immaterieel erfgoed wordt verstaan de tradities die generatie op generatie worden doorgegeven, en die willen we niet verloren laten gaan. We zijn uiteraard blij, maar vooral trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan het instant houden van een eeuwenoude traditie. De oorsprong van erwtensoep in de volksmond snert heeft een lange traditie. Immers de kleine groentetuin rondom je huis leverde aan het einde van de oogsttijd nog wel wat restjes op. Zoals een aardappel, prei, knol,wortel werden verzameld, samen met restjes van het slachten van je varken werd in de pan gegooid. En samen met spliterwten kon je dan heel goedkoop een maaltijd gereed maken!

De originaliteit zal dan ook de rode draad van het WK SNERTKOKEN en het WK STAMPPOTKOKEN zijn.
Ons bureau kan nog enkelen inschrijven voor het nieuwe evenement op 17 februari 2012.

Een nieuwe spannende snert- en stamppotwedstrijd 2012 kan worden gehouden in de unieke ambiance van het Noorderpoortcollege sector Horeca in de Euroborg te Groningen, waar zelfs het stadion van FC Groningen in snertkleuren is gehuld.

Deelnemen aan de wedstrijd WK SNERTKOKEN en het WK HOLLANDSCHE STAMPPOTKOKEN 2012 kan via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De organisatie stuurt daarna een inschrijfformulier.

De deelnemers zullen gaan strijden op vrijdag 17 februari 2012 om de zilveren snertslaif  en de zilveren opscheplepel. Aan de beste amateur kok snertkoken zal een speciale beker worden uitgereikt.

Velen willen graag aan het snertspektakel meedoen, want Stamppot en Snert is ieder jaar hot. In 2009 is het jaar van de tradities, uitgeroepen door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. En in de top 100 van belangrijke tradities staat op de 12e plek Stamppot eten en op de 22e plek van de Erwtensoep genieten. Wij als evenementenbureau willen graag meewerken om deze tradities in het Jaar van het Immaterieel Erfgoed 2012 een mooie plek te geven in het komende WK.
Tijdens de 1000ste TV uitzending van SBS6- Hart van Nederland werd er een overzicht gegeven van mooie momenten uit de vele afleveringen. En daar kwam het WK SNERTKOKEN ook in voor! 

 “Ik maak de lekkerste snert”, krijgt de organisatie vaak te horen. Nu zal blijken wie de aller-lekkerste en meest originele snert gaat bereiden. Ieder krijgt dan ook een “eigen” kookunit ter beschikking, waarop volop gelegenheid is de lekkerste snert en Hollandsche stamppot voor te bereiden. Het is opvallend dat naast de huisvrouw  en huisman, ook vele koks aan deze wedstrijd meedoen. 

Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.


 

220621_1200_08294-2M.jpg

Het aftellen is begonnen

Stichting Oud Hollandse Gerechten 

Snert- en Stamppot evenementen

Henk v.d. Velde

mobiel 06 226 05 931

 

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Socials

Volg ons

Voeg toe aan